Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Information om Egypten

Egypten kan du se fram emot kristallklart vatten med fantastisk dykning och snorkling, bra hotell, fina stränder, ett solsäkert klimat och världsberömda sevärdheter. 

Affärer
De flesta affärer är små och öppettiderna varierar. Vanligen öppnar de kl. 09.30 och stänger mellan kl. 22.00 och 24.00. Lunchpaus förekommer mellan kl. 15.00 och 17.00. Vill du ha mer att välja mellan rekommenderar vi en tur till Hurghada. Där finns det också butiker med fasta priser, ofta märkesbutiker som Levi´s, Adidas och Nike. I matbutiker och på apotek prutar man inte. 

Alkohol 
Vi är i ett muslimskt land där huvuddelen av befolkningen inte dricker alkohol. Där det finns turister serveras dock alkoholdrycker på hotell, restauranger och i barer. Importerad alkohol kostar ungefär detsamma som hemma, när det beställs på restauranger och i barer. Lokal alkohol är billigare. Det finns flera bra egyptiska viner och ölsorter. Luxor, Stella och Sakkara är några av dem. Heineken produceras också i Egypten. Produktionen av egyptiska viner har ökat de senaste åren och det finns nu flera goda vita, röda och roséviner att välja mellan. Exempel på ett bra vitt vin är, Cape Bay. Ett gott rött vin är Chateau de Reves och ett bra rosévin är, Sharazade. 

Ambassader och konsulat
Sveriges ambassad ligger i Kairo. 

Besöksadress: 13, Mohamed Mahzar Street, 112 11 Zamalek, Kairo 
Telefon: +20 2 2728 9200, fax +20 2 2735 4357 
Webbplats: www.swedenabroad.com/kairo 
E-post: ambassaden.kairo@foreign.ministry.se

Bank och växlingskontor
Det finns två typer av banker i Hurghada, vanliga banker och hotellbanker. Vanliga banker finns i alla stadsdelar. Deras öppettider är kl. 09.30-13.30 och kl. 18.30-20.30, söndag-torsdag. Några håller även öppet på helgerna. Om du bara vill växla pengar, är det bäst att vända sig till banken som finns på ditt hotell, som vi alltså kallar hotellbanker eller till receptionen. Ingen växlingsavgift tas ut. Vid uttag av kontanter på kort tas däremot en avgift ut på 10 procent.

Biluthyrning
Finns, men rekommenderas inte.

Bönen
Fem gånger om dagen är det bönetid. Detta ropas ut av muezzinen från minareten i moskén. Första bönen äger rum just före soluppgången och den sista efter solnedgången. Tiderna följer således solen. Före bönen tvättar muslimen noggrant huvud, händer och fötter enligt en bestämd ritual. Man har med sig sin egen bönematta och lämnar skorna utanför moskén. Som ickemuslim har du inte tillträde till en vanlig moské.

Cigaretter
Importerade cigaretter kostar 30-45 EGP per paket. Lokala märken är lite billigare.

Dricks
Det är brukligt att ge dricks på restauranger, till bärare, piccolos, städpersonal på hotellet och busschauffören på utflykten. Många som jobbar inom service här är beroende av dricks. Här är några förslag: 
- bärare, de som hjälper er med t.ex. bagage till rummet 20 EGP per rum 
- städpersonal, 15-20 EGP per dag. Vi rekommenderar att du ger dricks varje dag. Om du inte gör det rekommenderar vi ca 100 EGP per rum och vecka.
- servitör, 10-15 procent på notans belopp (om det inte står att serviceavgift ingår) 
- servitörer på All-inclusive restauranger är frivilligt. Om du vill ge till dem så rekommenderas ca 20 EGP varje gång du vill ge något till dem.
- toalettpersonal på t.ex. utflykter, 5 EGP per person
- lokalguider på utflykter, ca 100 EGP per biljett för heldagsutflykter och ca 50 EGP per biljett för halvdagsutflykter.
- chaufförer på utflykter, , ca 50 EGP per biljett för heldagsutflykter och ca 25 EGP per biljett för halvdagsutflykter.

Egyptiska caféer
Ett populärt kvällsnöje, inte minst bland egyptierna själva, är att sätta sig på ett egyptiskt café, eller coffeeshop som man säger här. Oftast sitter man på mattor på sanden och blir serverad te eller kaffe och en vattenpipa. Vattenpiporna kan beställas i en mängd olika smaker. I Hurghada finns gott om coffeeshops, framför allt i Sekalla. Prova gärna Alibaba eller El Arabi.

Fotografering
Nästan alla museer har restriktioner när det gäller fotografering. Det är förbjudet att ta bilder av några som helst objekt som kan tänkas vara av militärt intresse såsom broar, flygfält etc. Det är inte heller tillåtet att fotografera soldater eller polismän. Vill du fotografera på marknaden eller vid en moské bör du fråga om tillåtelse innan.

Havet
Röda havet är idealiskt både när det gäller bad och mer avancerade aktiviteter. Kom dock ihåg att det är ett hav, med allt vad det innebär av vågor, vindar och stormar. Myndigheterna förbjuder turister att ta med några som helst föremål från Röda havet. Korallreven är ömtåliga. Den snäcka eller korall du hittar på havsbotten måste alltså stanna där. De allra flesta hotell har tillhörande privata stränder. Det betyder att du inte har fri tillgång till andra hotells stränder, däremot kan du oftast komma in mot en liten avgift. 

Helgdagar
Inom islam är fredag den heliga dagen. Alla offentliga kontor och en och annan affär kan vara stängd den dagen. 

Det muslimska året är uppdelat i 12 månvarvsmånader, vilket gör året 11 dagar kortare än vårt. Detta medför att de religiösa högtidernas datum skiljer sig från år till år.

Ramadan - Islams fastemånad. 2019 infaller Ramadan omkring den 5:e maj.
Id al-fitr - Tre dagars festligheter i slutet av Ramadan.
Id al-adha - Månaden för pilgrimsfärd till Mekka.
Mars och/eller april - Den kristna påsken firas.

Internet
Internet fungerar överlag inte så bra i Egypten. Dock erbjuder många restauranger och caféer gratis WiFi. De flesta hotell erbjuder också gratis WiFi i receptionsområdet, men även det är begränsat. 

Klädsel
Du är på semester och det är skönt att få klä sig ledigt. Skydda dock huvudet mot solen med en hatt eller keps. När du ska snorkla, ta med en extra t- shirt för att skydda ryggen medan du studerar fiskarna. Att sola topless är inte accepterat och anses vara respektlöst. Kvinnliga resenärer bör även vara mer påklädda vid besök i den egyptiska stadsdelen. På de flesta hotell förväntas vårdad klädsel vid middagen. 

I moskéer ska vi visa respekt och oftast finns det en galibea (en heltäckande klänning med tillhörande sjal) för de kvinnliga resenärerna att hyra. Alla lämnar sina skor utanför. 

Kriminalitet
Något som är positivt med Egypten är att stölder är mycket sällsynta och att kriminaliteten är väldigt låg. Du kan känna dig säkrare här än i många andra länder. Vi vill ändå rekommendera att du låser in dina saker i kassafacket. 

Kyrkor
Omkring 10 procent av landets befolkning är kristna och tillhör den koptiska kyrkan. I Hurghada finns en koptisk kyrka i stadsdelen Al Dahar, där de flesta egyptierna bor. Mässorna hålls på arabiska.

Läkare
Kontakta receptionen eller Vingvärden på servicetelefonen om du behöver komma i kontakt med en läkare.

Mobiler
Mobiler går i allmänhet att använda utan problem. Det finns tre mobilnät: Vodafone, Mobinil och Etisalat. Det är dock dyrt å använda mobiltelefon utomlands. En billigare lösning kan vara att köpa ett egyptiskt kontantkort hos Mobinil eller Vodafone, som är de två största egyptiska mobiloperatörerna. Själva sim- kortet är billigt att köpa och då har du dessutom kontroll över dina samtalskostnader. Kom i håg passet när du ska köpa sim-kortet.

Moskéer
Muslimernas helgedom. Det är inte många moskéer som är öppna för turister, men se till att vara respektabelt klädd om du besöker någon av dem, d.v.s. ha en långärmad överdel, byxor eller en lång kjol. Ta alltid av dig skorna innan du går in i en moské.

Nöjesliv
Kvällsunderhållning anordnas av de flesta hotellen. Några diskotek ligger i anslutning till vissa av hotellen. Egypten har inte samma röjiga nattliv som turistorterna vid Medelhavet, men det finns ett hyfsat utbud av barer och diskotek. Det bästa nattlivet hittar du i Sekalla i Hurghada. Diskoteken öppnar vanligtvis runt kl. 22.00


Polis
Den speciella turistpolisen kan nås dygnet runt på (065) 354 3365. Polisväsendet här är väldigt korrumperat, men som tur är behöver man sällan komma i kontakt med polisen överhuvudtaget då Makadi är ett säkert resmål, där få stölder och övergrepp förekommer.

Post och porto
Ett frimärke till Europa kostar 10 EGP. Frimärken finns att köpa på nästan alla ställen som säljer vykort. Lämna din post i receptionen på ditt hotell. Vykorten hämtas därifrån varje dag, men var beredd på att det kan ta väldigt lång tid innan kortet eller brevet kommer fram.

Signalhorn
Det tutas mycket i Egypten så det är lika bra att vänja sig vid oljudet. Det hjälper att veta att taxiförarna inte har för avsikt att varna eller skrämma dig. De vill bara informera dig om att de åker förbi och att du kan följa med. Med andra ord: det är inte vi som letar efter en taxi utan taxin som letar efter oss.

Solen
Sol och värme gör att man svettas mycket och därmed förlorar mycket vätska, varför det är viktigt att dricka mycket mineralvatten, minst två liter om dagen! Tänk på att läskedrycker, te och kaffe är vätskedrivande. 

Solen är mycket stark här. Använd solkrämer med mycket hög skyddsfaktor och bär alltid keps eller solhatt i solen!

Souvenirer
Det är inga problem att finna presenter och minnessaker i Egypten. Det mest typiska är papyrusmålningar, alabasterfigurer, miniatyrkopior av antika föremål och monument, kopior av antika smycken, guldsmycken, vattenpipor eller en film om landet. Listan kan göras lång. De absolut dyraste föremålen, som säljs i närheten av de mest besökta monumenten, kan du ofta hitta i andra affärer till mycket bättre priser.

Taxfreebutiker/alkohol
I Hurghada finns affärer där du kan handla alkohol till taxfreepriser. Enligt reglerna har du rätt att handla där endast under de första 48 timmarna av din vistelse i Egypten. Passet är ett måste. Vi är i ett muslimskt land där huvuddelen av befolkningen inte dricker alkohol. Där det finns turister serveras alkoholdrycker på hotell, restauranger och i barer. Importerad alkohol kostar ungefär detsamma som hemma, när man beställer det på restauranger och i barer. Lokal alkohol är billigare. Det finns flera bra egyptiska viner och ölsorter. 

Toalett
På många offentliga platser förväntas det att du betalar ett par pund för att använda toaletten. Det är också vanligt att det finns en skylt på toaletterna om att det inte är tillåtet att kasta papper i toaletten. Om det finns ett litet rör i toalettstolen, är det en variant av vår bidé.

Uttagsautomat
Uttagsautomat finns på de flesta hotell. 

Valuta och växling
Egyptisk valuta heter pund (EGP) och kan vara svårt att växla tillbaka. Tänk på att be om små sedlar när du växlar, då det ofta är svårt med växelpengar när du handlar. Växling är billigast på bankerna, men enklast på hotellet. På växlingskontoren är kursen något sämre än på banken, men bättre än på hotellet. 

Vatten
Alla områden en bit från floden Nilen har problem med vattenförsörjningen. Detta är ett av de stora projekt som Egypten arbetar med. De flesta hotell har vattenledningar direkt till hotellet, men de flesta privata hus hämtar fortfarande vatten med tankbil. Det är därför inte ovanligt med vattenavbrott och kvaliteten på vattnet är inte alltid så bra. Delar av kranvattnet i Hurghada kommer från Röda havet och har genomgått avsaltning och filtrering. Detsamma gäller för Luxor och Assuan, men här kommer vattnet från Nilen. 

Drick aldrig kranvatten som inte är kokt. Är du känslig, använd flaskvatten även när du borstar tänderna.

Värdesaker
Försäkringar täcker inte kontanter eller värdesaker som inte har varit inlåsta i ett kassafack på hotellet. Har du en videokamera eller annat som inte kan låsas in i facket, skall de enligt försäkringsreglerna förvaras i låst resväska, garderob eller liknande.