Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

El Gouna

Överblick

El Gouna började som en vision hos en egyptisk finansfurste. En vision om att skapa Egyptens mest exklusiva semesterort, med lyxiga hotell, grönskande trädgårdar, fina restauranger, och en klassisk marina med segelbåtar och lustjakter.

El Gouna dyker idag upp likt en hägring i den karga och torra öknen. Denna oas, som ligger 25 kilometer norr om Hurghada, har perfekta förhållanden för både händelserika och rofyllda vistelser. Semesterorten är uppbyggd runt en konstgjord lagun, vars stränder är fantastiska för sol och bad.

Med hjälp av ett antal välrenommerade internationella arkitekter förvandlades, på bara några år, det som tidigare var 700 hektar flack ökenkust till ett landskap av öar, laguner och sund. Mellan stråken av vatten reser sig numera villor och luxuösa hotellbyggnader i vackra, jordnära färger och former. I väster har du bergens siluett och i öster havet med sina korallrev. 

Semesterorten El Gouna invigdes 1997 och blev snabbt ett populärt resmål såväl för solbadare, golfare och dykare som för bröllopspar och barnfamiljer. Orten må vara konstgjord och helt och fullt uppbyggd för att passa oss turister, men å andra sidan är det rent och snyggt. Allting håller högsta klass. Du slipper dessutom påflugna försäljare och taxichaufförer. För att upptäcka och se mer av det genuina Egypten rekommenderar vi att du reser till någon grannort eller följer med på någon av våra utflykter.

I El Gouna finns dock det mesta som man kan önska sig under semestern. Golfare kan spela på El Gounas PGA Championship- godkända bana och i Röda havets klara vatten väntar ett av världens bästa dyk- och snorklingsområden på att utforskas. Det är som att simma i ett akvarium, en tyst, annorlunda värld fylld med växter och fiskar i sprakande färger och fantasifulla former. För den motorintresserade finns gocartbanan, och hästfantasten kan ta sköna ridturer på stranden.

El Gouna är också rikt på andra attraktioner som restaurangfestivaler, marknader och annat spännande. Varje dag händer det något nytt. I El Gounas eget månadsmagasin kan du läsa om vad som är aktuellt.

Lokaltrafiken tar dig till de flesta ställen och är både ett billigt och säkert transportmedel. Varför inte ta en tur downtown, där du hittar enklare shopping och restauranger. Åk annars till hamnen Abu Tig Marina där det råder en internationell atmosfär med bra restauranger och mysiga caféer. Utsikten över de fantastiska lyxbåtarna som ankrar i marinan skäms inte för sig. 

El Gouna har idag vuxit till att bli en av de mest intressanta och vackraste semesterorterna vid Rödahavskusten. Härifrån reser du också enkelt till landets historiska sevärdheter. El Gouna har ca. 15.000 invånare.

El Gouna växer fortfarande, men består för närvarande av två centrum; downtown och marinan. Avstånden är relativt korta så det går bra att promenera nästan överallt. Det finns också minibussar som går i skytteltrafik mellan hotellen. 

Downtown och marinan 
Downtown är El Gounas hjärta. Här ligger busstationen, telefonautomater, uttagsautomater, ett riktigt bra informationscentrum och ett relativt stort utbud av restauranger och caféer. Det är här det är som mest liv och rörelse, både dag- som kvällstid. El Gounas Marina (Abu Tig Marina) är Röda havets första marina. Här ligger ett antal lustjakter och segelbåtar och längs havspromenaden hittar du några av El Gounas bästa restauranger och ett flertal exklusiva boutiquer. Hit tar sig många för en romantisk middag eller en drink under stjärnorna.

El Gouna är uppbyggt kring flera konstgjorda laguner. De allra flesta hotell har en egen privat strand med solstolar och parasoller som gästerna får använda. Vissa av de större hotellen erbjuder också olika vattensporter och andra aktiviteter. Nästan alla stränder är långgrunda och mycket välskötta.

Tröttnar du på hotellets strand, eller bara vill ha lite variation, finns de allmänna stränderna: Mangroovy Beach strax bakom marinan och Zeytuna Beach.

Mat & dryck på resmålet

De flesta större turistorterna som Hurghada, El Gouna och Sharm el Sheikh erbjuder ett brett utbud av restauranger. Från typiska egyptiska rätter till amerikanska, europeiska och asiatiska rätter. Läs mer här.

Då det egyptiska pundet försvagats rejält de senaste åren är det idag riktigt billigt att äta och dricka på restaurang i Egypten. Du betalar sällan mer än 170 EGP per person för tre rätter och till exempel en inhemsk öl. Även de finare restaurangerna håller en bra prisnivå. El Gouna håller dock en högre prisnivå generellt än andra turistorter, då detta är en ort uppbyggd för turister med mottot att vara Egyptens mest exklusiva semesterort.

Shopping

I El Gouna finns inga myllrande marknader eller basarområden. Orten är uppbyggd för turister som vill ha en "hassle free vaccation", utan påflugna försäljare och långdragna prisdiskussioner. Visserligen finns ett litet "shoppingcenter" downtown där det säljs souvenirer. Allting här är, i egyptiska mått mätt, ganska dyrt. Det finns också ett antal exklusiva boutiquer i marinan som säljer lite kläder och inredningsprylar till höga priser.

Vill du shoppa är Hurghada att rekommendera, där utbudet är större. Med minibuss eller taxi är du där på ca 30 minuter. Här finns det mesta och är du en bra förhandlare kan du göra riktigt bra affärer. Se mer information här.