Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Hurghada

Överblick

För ca 30 år sedan var den här staden endast en liten fiskeby…
Så börjar ofta berättelser om kända semesterorter som växer fram fort och som med sina perfekta klimatförhållanden och exotiska namn drar till sig turister och fina, nybyggda hotell. Detta gäller faktiskt i hög grad även för Hurghada, staden som är så oerhört vackert belägen vid Röda havskusten och som fortsätter att växa för varje år som går.

Hurghada är idag en av Egyptens populäraste badorter med hundratals hotell och ett stort utbud av restauranger, caféer och barer. Läget är i det närmaste idealiskt, direkt vid Röda havets solvarma stränder och endast en bussresa bort från några av världens främsta sevärdheter: Sfinxen, Pyramiderna i Kairo, Karnaktemplet och Konungarnas dal i Luxor. 

Det är främst tack vare havet och de fantastiska stränderna som Hurghada välförtjänt har fått en allt starkare ställning på semesterkartan med åren. Staden kallas gärna "Dykarnas Mecka", tack vare det klarblå varma vattnet och det enastående rika växt- och djurlivet, som ofta kan upplevas även när man bara promenerar i vattnet. För att inte tala om snorklingen…

Hurghada har ca 200.000 invånare och ligger 485 km från Kairo och 285 km från Luxor. Hurghada är en ca fyra mil långsmal semesterort uppbyggd längs kusten. Det finns ingen strandpromenad, då stränderna ägs av hotellen eller vissa restauranger. Orten är uppdelad i tre olika områden: downtown (El Dahar) som ligger längst norrut, Sekalla och New Hurghada längst i söder. Att ta sig med minibuss (jalla-jalla, fungerar som lokalbuss) mellan områdena är billigt, ca 2-3 EGP per person. Med taxi ca 20 EGP per stadsdel.

El Dahar (downtown) är den gamla, mer genuina delen av Hurghada där bland annat en av Hurghadas största moskéer, marknaden (souken) och de bästa basarområdena ligger. Här säljs allt från kryddor och vattenpipor till sjalar, kläder och souvenirer. Det är hit du ska åka för att göra de riktigt bra fynden eller för att uppleva en gnutta av det riktiga Egypten med levande kycklingar, traditionell egyptisk klädsel och högljudda försäljare. Mest liv och rörelse är det på kvällen.

Sekalla räknas som Hurghadas centrum. Längs huvudgatan ligger många butiker och restauranger. Här finns också flera internationella matkedjor (McDonalds, Pizza Hut etc) samt lite finare egyptiska caféer och matställen. I Sekalla finner du också Hurghadas bästa nattliv och den Nya Marinan. Marinan är ett finare område med bra restauranter, en mysig promenadgata och barer där det ofta spelas levande musik på helgerna. 

New Hurghada är området där de stora hotellkomplexen ligger. Det finns givetvis både shopping och restauranger här, men priserna är något högre än nere på stan. New Hurghada är den största stadsdelen, räknat till ytan. Här finner du bland annat shoppingcentret Senzo Mall, med flera bra butiker och lekland for barn.