Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Hälsa

Tänk på din hälsa
Vi har många fantastiska resmål i vårt program och tycker att det är roligt att du har hittat till ett av dem. Vår långa erfarenhet som researrangör har lärt oss att det finns vissa saker som våra gäster ibland inte tänker på när de besöker ett land med en annan kultur, natur och ett annat klimat än vi är vana vid. Eftersom vi vill att din semester ska bli så bra som möjligt vill vi tipsa dig om några saker som kan vara bra att tänka på.

Mat och dryck
Matupplevelsen är ett viktigt inslag när vi reser utomlands och självklart skall man pröva och njuta av de lokala rätter som står på menyn. Några enkla, grundläggande råd enligt nedan kan kanske minska risken för diarré och andra allvarliga sjukdomar t.ex. epidemisk gulsot.

 • Var noga med handhygienen i samband med måltider och framför allt efter toalettbesök. Använd handdesinfektionsmedel. 
 • Ät bara sådant som ser gott ut, luktar och smakar gott. 
 • Undvik mat som har stått framme länge i rumstemperatur och då utgör en mycket stor risk eftersom bakterierna förökar sig snabbt. 
 • Drick buteljerad dryck. Undvik vatten som förvaras i termosar på hotellet/hotellrummet.
 • Borsta tänderna i mineralvatten om du misstänker att kranvattnet inte är rent.
 • Frukt går bra att äta; framför allt om du skalar den själv.
 • Paketerad glass är vanligen säker i större städer och på turistorter. Undvik mjukglass!
 • Is är ofta gjord på vanligt kranvatten och kan utgöra en risk. Någon isbit i glaset på större turistorter brukar dock inte utgöra något problem.
 • Kött- och fisk skall alltid vara genomstekt, genomkokt och ätas riktigt varm.


Drick mycket vatten. Även om värmen inte känns så intensiv, förlorar du mer vätska än du tror. 

Många semesterresor har blivit förstörda av för häftigt solande redan första dagen och den närmaste tiden har sedan fått tillbringas i skuggan eller inomhus. 

Tips för solande

 • Bäst effekt av solskyddsmedlet får du om du smörjer in dig någon timme innan du går ut i solen.
 • Undvik solen mellan kl. 11-14 då strålningen är störst.
 • Använd gärna solstift på näsa, öron och axlar som är mer utsatta för solen än andra kroppsdelar.
 • Rör på dig! Du blir jämnare brun och minskar solskaderisken.
 • Öka soltiden långsamt så att huden inte blir röd eller bränd.
 • UV-ljus tränger igenom vatten. Använd gärna en T-shirt om du snorklar. 
 • Stryk på rikligt med solskyddsmedel flera gånger per dag, framför allt efter att du har badat eller om du svettats mycket.Skydd mot mygg och andra insekter 
Välj ljus klädsel. Använd långärmade tröjor och skjortor/blusar samt långbyxor. Spraya eventuellt kläderna med insektsmedel innehållande Permetrin. Myggmaskiner köper du på närmaste snabbköp eller apotek. Observera att medlen som används i maskinerna är mycket starka och inte godkända i Sverige. Allergiker bör vara försiktiga. Maskinen skall inte vara påslagen medan man sover.

Djur
Undvik att klappa, mata eller leka med traktens djur och låt heller inte barnen göra det.

Mediciner
I många länder kan du fritt köpa mediciner som inte är godkända här hemma i Sverige. Konsultera därför läkare före inköp. Om du inte vet exakt hur, när och för vad du skall använda mediciner - använd dem inte! Om du får klåda, hudrodnad eller andningsbesvär som du tror kan bero på medicinen - konsultera läkare.

Hennatatueringar
Vi avråder både vuxna och barn från att tatuera sig med hennafärg på huden, eftersom tatueringarna ofta innehåller det starkt allergiframkallande medlet PPD för att de ska få rätt nyans. Har man en gång utvecklat allergi mot ämnet finns inget botemedel. Därför riskerar man att också i framtiden reagera kraftigt på exempelvis hårfärgningsmedel som kan innehålla PPD. 
I EU är det olagligt att använda färger som innehåller PPD till hennatatueringar. På vissa resmål görs det ändå. Därför är det säkrast att helt avstå från tatueringarna. Vi uppmanar alla som fått en allergisk reaktion att undersökas och behandlas av en läkare.